Friday, April 20, 2018
Home > Video > Η ναυτική ιστορία του Πελοπ/κού Πολέμου απο τον Πάνο Φουράκη
VideoΠολιτισμοςΡεπορταζΦωτορεπορταζ

Η ναυτική ιστορία του Πελοπ/κού Πολέμου απο τον Πάνο Φουράκη

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Μέγα γαρ το της θαλάσσης κράτος, η Ναυτική Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου» του συγγραφέα Παναγιώτη Φουράκη, διδάκτορα Ιστορίας της Ecole Pratique des Hautes Etudes της Σορβόννης, διοργάνωσε η Τοπική Κοινότητα Καστορείου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστορείου «ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Απριλίου στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Μπακή στο Καστόρι. Για το βιβλίο μίλησαν ο κ. Μάριος Τζωρτζάκης, γιατρός και δημοτικός σύμβουλος Δήμου Σπάρτης και η κ. Βαρβάρα Κεμερίδου, φιλόλογος.

Η μελέτη «Μέγα γαρ το της θαλάσσης κράτος, η Ναυτική Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου» από τις εκδόσεις «Σμυρνιωτάκη» πραγματεύεται τη ναυτική διάσταση του Πελοποννησιακού Πολέμου δίνοντας έμφαση, όχι μόνο στις μικρές και μεγάλες ναυμαχίες που διεξήχθησαν στις ελληνικές θάλασσες, αλλά σε ένα ευρύτερο «θαλάσσιο» πλαίσιο που περιλαμβάνει γεωπολιτικές προσεγγίσεις, στρατηγικούς σχεδιασμούς, τακτικές κινήσεις, οικονομικούς υπολογισμούς και διπλωματικές διαδικασίες που σχηματοποιούν αυτό που η έρευνα ονομάζει «ναυτική ισχύς» και που, λόγω της στρατιωτικής φυσιογνωμίας των εμπολέμων, έρχεται αναπόφευκτα σε σύγκρουση με το μεγάλο αντίπαλο δέος της, τη «χερσαία ισχύ».

Ο συγγραφέας Παναγιώτης Φουράκης, διδάκτωρ Ιστορίας της École Pratique des Hautes Études της Σορβόννης ακολουθεί την κλασική επιστημονική χρονολογική διάκριση της σύγκρουσης σε τρεις φάσεις (Αρχιδάμειος Πόλεμος, Σικελική Εκστρατεία, Ιωνικός Πόλεμος) και συνοδεία δεκάδων αναλυτικών χαρτών, παρακολουθεί και αναλύει την κλιμάκωση των συγκρούσεων, αποδεικνύοντας ότι ο Πελοποννησιακός Πόλεμος ήταν ένας κατά βάση ναυτικός πόλεμος, αφού όχι μόνο κρίθηκε στη θάλασσα αλλά, προκειμένου να προκύψει το αποτέλεσμά του έπρεπε η Πελοποννησιακή Συμμαχία να επαναπροσδιορίσει τον παραδοσιακό χερσαίο της προσανατολισμό και, με την εμπλοκή του παραδοσιακού εξ Ανατολών εχθρού του ελληνισμού, των Περσών, να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της ναυτικής ισχύος, που αποτελούσε προνομιακό πεδίο δύναμης της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Η μελέτη παρακολουθεί και αναλύει τα αργά βήματα αυτής της γεωστρατηγικής μεταστροφής, σε συνδυασμό με την αυτοκτονική αυτοαμφισβήτηση της ναυτικής ισχύος των Αθηναίων που επέτρεψε στους Πελοποννησίους να συνειδητοποιήσουν την υποχρεωτική αναθεώρηση του χερσαίου γεωστρατηγικού προσανατολισμού τους και να τολμήσουν να εντρυφήσουν στις ναυτικές τακτικές και εν τέλει να επικρατήσουν.

Ποιος είναι ο Π. Φουράκης
Ο Παναγιώτης Φουράκης γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα. Μετά την αποφοίτησή του από τη Βαρβάκειο Σχολή, σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε Master στις Κλασικές Σπουδές στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Το 2008 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «La constitution de la marine de guerre hellénique et la force navale de la Grèce (1900-1913)» («Η συγκρότηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και η ναυτική ισχύς της Ελλάδας») και αναγορεύθηκε διδάκτωρ Ιστορίας από την École Pratique des Hautes Études του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Έχει διδάξει Ναυτική Ιστορία σε πανεπιστήμια και στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας και της αλλοδαπής. Είναι επιστημονικός συνεργάτης της Ελληνικής Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας (Ε.Ε.Σ.Ι.) του ΓΕΕΘΑ την οποία έχει εκπροσωπήσει σε διεθνή συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εργάζεται ως Διευθυντής Ανάπτυξης και Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Διοίκησης στη ΝΙΚΗ Εκδοτική. Την περίοδο 2012-2015 εργάστηκε στο Κατάρ για λογαριασμό της ThyssenKrupp Marine Systems International Qatar ως Naval Academic Manager και ως Manager Business Strategies and Politics, Middle East and North Africa (BS&P, MENA). Το 2008 εξέδωσε τη μονογραφία «Περικλής Αργυρόπουλος. Ο θεμελιωτής της ελληνικής ναυτικής ισχύος» από τις εκδόσεις Τάλως Φ., και το 2016 τη μελέτη «»Μέγα γαρ το της Θαλάσσης Κράτος. Η Ναυτική Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου» από τις εκδόσεις Σμυρνιωτάκη. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Είναι νυμφευμένος με την Τριαντάφυλλη Λαμπράκη από το Καστόρι και έχει ένα γιο και μια κόρη.

Πηγή κειμένου:lakonikos.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *