Thursday, May 24, 2018
Home > Video > Οι Φωτηλάτες στο “Athens Science Festival 2017”
VideoΚοινωνιαΡεπορταζΦωτορεπορταζ

Οι Φωτηλάτες στο “Athens Science Festival 2017”

Θετικά σχόλια και χαρούμενα φωτεινά παιδικά βλέμματα επιβράβευσαν την παρουσίαση της εκπαιδευτικής δράσης «Φωτηλάτες»,  την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017, στο «Athens Science Festival», μια διοργάνωση-θεσμό, εντυπωσιακά ενδιαφέρουσα, πολυσήμαντη και πλούσιας θεματολογίας, με ευρύτατο ενδιαφέρον*.

Πειράματα Οπτικής, για τη φύση του φωτός, τον τρόπο διάδοσής του και «παράξενα» φαινόμενα που δημιουργεί γύρω μας, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον και εντυπωσίασαν τους μικρούς εξερευνητές. Ξεχωριστή εμπειρία για μικρούς και μεγάλους συμμετέχοντες ήταν η «Ζωγραφική με Φως». Δημιουργήθηκαν «φωτο-γραφίες» με την κυριολεκτική σημασία της λέξης, αφού η κάμερα με ειδικές ρυθμίσεις κατέγραφε την τροχιά φωτεινών πηγών που μετακινούσαν επιδέξια τα παιδιά! Ο φωτογράφος Γιάννης Σούχης, με την απαραίτητη τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό του, αποτέλεσε ουσιαστικό παράγοντα της επιτυχίας της φωτο-ζωγραφικής.

Στη δράση «Φωτηλάτες», που συνδιοργανώθηκε από τη Δώρα Κουρκούλη, Φυσικό-ΜΑ  Σχεδίασης Φωτισμού, της ομάδας νέων «Activate Now-Ενεργοποίηση Τώρα» και την Ελένη Παλούμπα, MSc Χημικό, Υπεύθυνη του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Λακωνίας, συμπεριλήφθηκαν εργαστηριακές δραστηριότητες με θεματικό άξονα το Φως, για μαθητές 11-16 ετών. Υλοποιήθηκε στη Σπάρτη σε τέσσερα  δίωρα εργαστήρια  από τον Νοέμβριο του 2016 έως τον Φεβρουάριο του 2017, στον χώρο του Παλαιού Μεταξουργείου. Μέρος των πειραμάτων υλοποιήθηκε επίσης με μαθητές που επισκέφθηκαν στο πλαίσιο διδακτικών επισκέψεων το Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας και παρουσιάστηκε ως εισήγηση συνδιασμένη με πειραματικές δραστηριότητες, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, στο Κέντρο Πολιτισμού Ανατολικής Μάνης, στο πλαίσιο του «Τριημέρου Δράσεων για τις Φυσικές Επιστήμες» (9, 10 και 11 Μαρτίου 2017).

Βασικοί στόχοι  της δράσης, ήταν και είναι η  διάχυση κι επεξήγηση της επιστημονικής γνώσης μέσω του εργαστηριακού και πειραματικού εγγραμματισμού, η ενεργοποίηση κι ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα Επιστήμης και η απάντηση των ερωτημάτων τους, ώστε να αγαπήσουν –ακόμα περισσότερο– τις Φυσικές Επιστήμες και να εξηγήσουν φαινόμενα που παρατηρούν καθημερινά γύρω τους.  Σε κάθε εργαστηριακή συνάντηση, τα παιδιά πειραματίστηκαν, έπαιξαν, αναρωτήθηκαν, διερεύνησαν, συνεργάστηκαν κι εμπλούτισαν τις γνώσεις τους.   Τα σκεύη, τα όργανα και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι καθημερινής χρήσης και ανακυκλώσιμα, αλλά και περισσότερο εξειδικευμένα, από το Διδακτικό Πακέτο «Photonics Explorer» του Πανεπιστημίου Vrije των Βρυξελλών, που αξιοποιείται εκπαιδευτικά με ευθύνη του Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας για τα σχολεία του νομού.

Επόμενος σταθμός για τους «Φωτηλάτες» θα είναι το «Πανηγύρι Πειραμάτων» στο 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου, στις 27 Απριλίου 2017. Παράλληλα, κατόπιν σχετικής συνεννόησης,  η δράση μεταφέρεται σε σχολεία του νομού στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας ή υλοποιείται στους χώρους του Ε.Κ.Φ.Ε. (Λεωφ. Γυθείου Πάροδος Αγ. Βαρβάρας) ή του Παλαιού Μεταξουργείου (Κ.Παλαιολόγου 29-31), στο πλαίσιο διδακτικών επισκέψεων.

  • – – – – – – – — – – – – – – – – – – – – – – – – –

*Βασικοί διοργανωτές του Athens Science Festival 2017, είναι ο εκπαιδευτικός οργανισμός «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το Βρετανικό Συμβούλιο, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «INNOVATHENS», το Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *