Sunday, January 7, 2018
Home > Φωτορεπορταζ > Πολιτισμος > Βενετσιάνικη περατζάδα στη Μονεμβασιά
ΠολιτισμοςΦωτορεπορταζ

Βενετσιάνικη περατζάδα στη Μονεμβασιά

Στην εποχής της αναγεννησιακής εποχής του 15ου αιώνα μετέφερε τους επισκέπτες η «βενετσιάνικη περατζάδα» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26/2 στα γραφικά μονοπάτια της καστροπολιτείας της Μονεμβασιάς! Το «παρών» έδωσε και ο μεγάλος Έλληνες ηθοποιός κ. Κώστας Καζάκος, διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, με το οποίο υπάρχει συνεργασία τα τελευταία χρόνια για τη διοργάνωση των αποκριάτικων  εκδηλώσεων του Δ. Μονεμβασίας.

Οι συμμετέχοντες βίωσαν την ατμόσφαιρα μιας αλλοτινής εποχής της καστροπολιτείας, εκείνης του 15ου αιώνα. Περιδιαβαίνοντας στα σοκάκια και στις πλατείες συνάντησαν μουσικούς του σχήματος Os Orphicum να παίζουν ζωντανά αναγεννησιακές μελωδίες, ενώ διασταυρώθηκαν με πρόσωπα του παρελθόντος και παρακολούθησαν πώς ράβεται από την αρχή ένα βενετσιάνικο κοστούμι εποχής.

Εξαιρετικοί οι πρωταγωνιστές -από τα θεατρικά εργαστήρια του πολιτιστικού χώρου “Κυμοθόη”, από τη Θεατρική Ομάδα του Δ. Μονεμβασίας «Αιθεροβάμονες» και άλλοι εθελοντές- οι οποίοι υποδυόμενοι άρτια τους ρόλους τους μετέφεραν τους θεατές σε μια εικονική πραγματικότητα περίπου έξι αιώνων πριν, αποπνέοντας την αισθησιακή και κοσμοπολίτικη ιδιοσυγκρασία των βενετσιάνων της εποχής εκείνης. Άξια «ενορχηστρωτής» του θεάματος η κ. Μαρία Ζερβού που ανέλαβε τη σκηνοθετική επιμέλεια. Συγχαρητήρια για την εξαιρετική διοργάνωση στο Δ. Μονεμβασίας και στο Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Μονεμβασιά και στην πρόεδρο κ. Παναγιώτα Αλειφέρη, στους φορείς της Μονεμβασίας και ιδιαίτερα στην πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών «Οι Μονεμβασιώτισσες».

Στο θεατρικό δρώμενο (παντομίμα) συμμετείχαν οι: Ελένη Αγγελέτου, Στέλλα Αναστασάκη, Τάσος Μανωλάκος, Βιβή Μαρτσούκου, Ματίνα Μοίρα, Χρήστος Μονδέλος, Γιάννης Μουτσατσός,  Χρήστος Ντόκος, Νικολέττα Οικονομοπούλου και επτά μαθήτριες του Γυμνασίου-Λυκείου Μονεμβασίας.

Συντελεστές: Δήμος Μονεμβασίας, Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Μονεμβασώτισσες», ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και Κώστας Καζάκος (παραχώρηση κοστουμιών), Μαρία Ζερβού (σχεδιασμός, εμψύχωση) – Πολιτιστικός Χώρος «Κυμοθόη», Ίλντα Σελμάνι και Σίλβια Κοκκινοπούλου (δημιουργία κοστουμιών), Ιάσων Μαρμαράς, Άγγελος Ρεπάπης, Αντιγόνη Τσάλλα και Χρήστος Χριστοδούλου (μουσική συναυλία).

Κείμενο:Χρήστος Πετρούλιας (Lakonikos.gr)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *